preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vijesti

Projekt „Upoznajmo luke svijeta“ - Zadar


Upoznajmo luke Svijeta – ZADAR

 

Četvrto izdanje projekta „Upoznajmo luke Svijeta“ održano je u srijedu 18. prosinca 2019. u Svečanoj dvorani Pomorske škole u Bakru. U projektu su sudjelovali 22 učenika i 12 učitelja kao mentori. Ove godine odlučili smo pobliže upoznati Zadar i zadarsku luku Gaženica.

Novoizgrađena luka Gaženica učinila je Zadar zanimljivom cruising destinacijom. Grad nudi mnogo a u samo sat vremena vožnje nalaze se čak 4 nacionalna parka: Krka, Kornati, Paklenica i sjeverni Velebit. Sve to prepoznali su cruising brodari koji sve češće dolaze u Gaženicu, a prepoznala je i struka pa je Zadar Cruise Port (Putnička luka Gaženica) proglašena Lukom godine 2019. na najprestižnijoj dodjeli nagrada lukama za kružna putovanja Seatrade Cruise Awards održanoj u Hamburgu.

Ideja iza projekta je da učenicima, budućim pomorcima, približimo grad sa svim svojim posebnostima i zanimljivostima. Danas brodovi ostaju kratko u lukama a specijalizirani terminali su sve udaljeniji od gradova, vremena za upoznavanje gradova koji leže uz luku je malo. Prošla su vremena cjelodnevnog obilaska egipatskih piramida ili izležavanja na plažama Rio de Janeira. Ovim projektom se učenicima želi dati određeno predznanje o luci i gradu koje bi mogli posjetiti kada budu pomorci.

Projekt se odvija u dva dijela. Prvi dio je prezentiranje Zadra i luke Gaženica iz raznih aspekata: geografskog, povijesnog, gospodarskog, sportskog, društvenog, kulturnog i zabavnog a drugi dio je posjet gradu gdje pokušamo vidjeti što je moguće više onoga što je obrađeno prezentacijama. A da bi to sve izveli, omogućio nam je naš sponzor, hrvatska naftna kompanija INA d.d., koji je financijski pomogao ovaj projekt.

A koja je luka slijedeća na redu? Molat ćemo cime, pa kud nas more ponese…

 

Darko Jotanović, prof.



Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Radiana Tomée - Cicvarić   datum: 18. 12. 2019.




preskoči na navigaciju