preskoči na sadržaj

Pomorska škola Bakar

 > Naslovnica
Vijesti

Zelena čistka

Autor: Radiana Tomée - Cicvarić, 16. 9. 2021.

Zelena čistka, 17. - 18. rujna 2021.

Dragi učenici,

uključite se ovog vikenda u akciju digitalnog čišćenja.

 

Obrišite nepotrebne online dokumente, stare e-poruke, nekorištene aplikacije, duplikate i mutne fotografije, videozapise koji ispunjavaju uređaje za pohranu, virtualne “oblake” i druge online platforme - odjavite pretplatu nepotrebnih mailing lista.

U digitalnom svijetu, kao i u okolišu, postoji ogromna količina otpada. Ono stvara digitalno zagađenje koje nastavlja trošiti energiju čak i kad smo to zaboravili. Digitalni otpad se nalazi u sigurnosnim kopijama na poslužiteljima koji nam pružaju usluge u oblaku i nastavljaju trošiti električnu energiju. Svake godine internet i njegovi povezani sustavi proizvedu na milijune tona CO2, što je više od godišnje proizvodnje cijele Njemačke.

Prije početka digitalnog čišćenja vašeg uređaja pogledajte kapacitet memorije, te nakon čišćenja ponovno provjerite kapacitet. Razliku (obrisane sadržaje) prijavite vašem razredniku u ponedjeljak ili utorak:

  • mini digitalno čišćenje (100 - 200 MB)
  • veliko digitalno čišćenje (1 GB)
  • srednje digitalno čišćenje (5 GB)
  • golemo digitalno čišćenje (10 GB)
  • totalno digitalno čišćenje (1 TB)

 

2021. godina je godina u kojoj se obilježava deset godina provedbe kampanje Zelena čistka, najveće okolišne volonterske kampanje u Hrvatskoj, a koja ima za cilj diljem Hrvatske, osvijestiti važnost čistog okoliša i okupiti sve građane u zajedničkom cilju za bolju i zeleniju budućnost.

 

Za naše bolje sutra…

Sretno!
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Pomorska škola Bakar / Nautička 14, HR-51222 Bakar / www.ss-pomorska-bakar.skole.hr / info@pomorskabakar.hr
preskoči na navigaciju