preskoči na sadržaj

Pomorska škola Bakar

 > Naslovnica
Vijesti

Terenska nastava

Autor: Radiana Tomée - Cicvarić, 19. 10. 2021.

Dana 14. listopada, učenici naše škole, pomorski nautičari 3.bN i 4.aN razreda bili su na terenskoj nastavi na otocima Cres i Lošinj.

Tijekom plovidbe na relaciji Valbiska – Merag – Valbiska, učenici su uz stručno vođenje razgledali trajekt.

U Institutu Plavi svijet u Velom Lošinju slušali smo predavanje o dupinima i morskim kornjačama, o problematici morskog otpada i održivog razvoja. Godinama je prisutna suradnja naše škole i Instituta Plavi svijet te smo i ovog puta usvojili dupina - ELSU. Usvajanjem dupina podržavamo Jadranski projekt dupin sa željom da se i dalje provodi istraživanje o životu i zaštiti dobrih dupina. Redovito promicanje zaštite Jadrana, najnovija znanstvena saznanja i sadržaji o morskom okoliši izrazito su potrebni kako bismo se svi zajedno okrenuli moru i zaštiti života u moru.

Nakon toga posjetili smo i Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju. To je jedinstvena arheološko-arhitektonska kulturna institucija na našim prostorima koja je posvećena jednom eksponatu - brončanom kipu mladog atlete. Na originalan način ispričana je priča o sportašu savršenih tjelesnih proporcija koji je izvađen iz morskih dubina 1999. godine gdje je boravio gotovo dva tisućljeća.

Posjetili smo i gradić Osor - muzej na otvorenom. To je mjesto gdje su se otok Lošinj i Cres najviše približili jedan drugome. Zahvaljujući prokopanom kanalu (Cavata, Kavuada, Cavanella) i pokretnom mostu omogućen je prolaz i plovidba plovilima s jednog mora u drugo. Gledali smo spuštanje mosta u 17 sati.

Na povratku smo u večernjim satima prošetali gradom Cresom, prepunim povijesnih i kulturnih znamenitosti.
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Pomorska škola Bakar / Nautička 14, HR-51222 Bakar / www.ss-pomorska-bakar.skole.hr / info@pomorskabakar.hr
preskoči na navigaciju