preskoči na sadržaj

Pomorska škola Bakar

 > Naslovnica
Vijesti

Berba maslina u školskom dvorištu

Autor: Radiana Tomée - Cicvarić, 19. 10. 2021.

     

     

U školskom dvorištu zasađeno je 10 stabala maslina. Naši su učenici ove godine ubrali 28 kg šarenih plodova maslina. Za tu količinu dobilo se 2.702 kg maslinovog ulja.

Počekati ćemo da ulje malo odstoji, a onda „guštajti“ u svoj njegovoj punoći.

Senzorskom analizom moći ćemo istražiti okus, miris, boju, pikantnost, gorčinu, slatkoću, ali i miris svježe pokošene zelene trave ili miris lišća, rajčice, badema, artičoke, jabuke ili kivija.

 

Prema tradiciji naši bi stari započeli berbu maslina iza Svih Svetih i Dušnog dana. Nisu promišljali o kiselinama ili peroksidnom broju, a još manje o organoleptici maslinovog ulja, već bi berba započela nakon što su se pozavršavali drugi poljoprivredni radovi.

Ulje je nekada bilo prehrambena namirnica, začin jelu, a danas je maslinovo ulje: prestiž (natjecanja), lijek (kemijska svojstva), eliksir mladosti (koristi se u kozmetici), poduzetnički poduhvat (uljare, maslinici).

Svi žele dobiti što kvalitetnije ekstra djevičansko maslinovo ulje, te se stoga treba brati što ranije da se dobije adekvatna „gorčina“ i „pikantnost“, da bi kiseline bile što niže, a kvaliteta što veća.

                                                                                               Marica Kučan, prof. savjetnik
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Pomorska škola Bakar / Nautička 14, HR-51222 Bakar / www.ss-pomorska-bakar.skole.hr / info@pomorskabakar.hr
preskoči na navigaciju