preskoči na sadržaj

Pomorska škola Bakar

 > Naslovnica
Vijesti

Uz sponzorstvo INE, d.d. aktivno se uključujemo u problematiku klimatskih promjena

Autor: Radiana Tomée - Cicvarić, 17. 12. 2021.

                             

INA, d.d. svojim je sponzorstvom pomogla da se u dvorištu škole postavi  automatska meteorološka stanica. U izradi je i manta mreža kojom će se prikupljati mikroplastika u morskom okolišu.

Klimatske promjene događaju se u našoj sredini, ali i na globalnoj razini. To potvrđuje najnovije izvješće Međuvladinog panela o klimatskim promjenama. Klimatska neutralnost znači gospodarstvo s nultom neto stopom emisija stakleničkih plinova. Energetska tranzicija se ne može ostvariti izolirano, stoga je nužno nastaviti raditi na ciljevima globalnog smanjenja emisija CO2 i drugih stakleničkih plinova. Djelovati je potrebno odmah.

Klimatska ambicija EU-a, koju dijeli i Hrvatska, utjecat će na sve segmente društva i  potrebno je uspostaviti dijalog u društvu o izazovima i mogućnostima. Postavljen je cilj smanjivanja emisije stakleničkih plinova za najmanje 55% do 2030. u odnosu na 1990. godinu  i postizavanje klimatske neutralnosti najkasnije do 2050. godine.

Kroz ulaganje u inovacije, razvoj i implementaciju novih tehnologija važan je preduvjet za ekološkim osvješćivanjem učenika i nastavnika. Učenici će kroz zapise o klimatskim i drugim promjenama uspoređivati podatke s ostalim dijelovima Hrvatske. Na ovakav se način prikupljanja podataka kod učenika gradi i osjećaj odgovornosti prema sredini u kojoj žive, a posebno mora koje će biti njihov život. Važno je stvoriti generaciju budućih građana koji su  svjesni važnosti očuvanja i kvalitetnog upravljanja morskim okolišem.  

Uz sponzorstvo INE, d.d. u dvorištu škole postavila  se automatska meteorološka stanica. U izradi je i manta mreža kojom će se prikupljati mikroplastika u morskom okolišu.
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Pomorska škola Bakar / Nautička 14, HR-51222 Bakar / www.ss-pomorska-bakar.skole.hr / info@pomorskabakar.hr
preskoči na navigaciju