preskoči na sadržaj

Pomorska škola Bakar

 

 

 • Što je državna matura?

  Državna matura je skup ispita koji se pod jednakim uvjetima i kriterijima provodi za sve učenike u isto vrijeme i omogućuje dobivanje usporedivih rezultata učenika na nacionalnoj razini. Cilj je državne mature jasno definirati rezultate srednjoškolskog obrazovanja te tako osigurati transparentnost i usporedivost rezultata i stečenih kvalifikacija.

  Državna matura sastoji se od obveznoga i izbornoga dijela.
  U sklopu obveznoga dijela državne mature polažu se ispiti iz triju predmeta: hrvatskoga jezika, matematike i stranoga jezika.
  Ispite iz stranoga jezika obveznoga dijela državne mature učenik prijavljuje iz onoga stranoga jezika koji je učio u školi kao nastavni predmet najmanje dvije godine tijekom srednjeg obrazovanja i bio iz njega pozitivno ocijenjen, dok u izbornome dijelu učenik može prijaviti i strani jezik koji je učio izvan škole.

  Ispiti državne mature u obveznome dijelu mogu se polagati na dvjema razinama:

  • A – višoj razini
  • B – osnovnoj razini

  Razine su propisane ispitnim katalogom i Pravilnikom o polaganju državne mature, a njihov sadržaj je dan u ispitnim katalozima koji se mogu naći na internetskoj stranici Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (www.ncvvo.hr).

  Izborni se dio državne mature sastoji od polaganja onih nastavnih predmeta koje učenik sam odabere. Broj izbornih predmeta koje učenik može prijaviti u jednom ispitnom roku je ograničen na šest.
  U izbornome dijelu državne mature učenici mogu polagati ispite iz sljedećih predmeta: engleskoga jezika, francuskoga jezika, njemačkoga jezika, španjolskoga jezika, talijanskoga jezika, klasičnih jezika (grčkoga jezika i latinskoga jezika), biologije, etike, filozofije, fizike, geografije, glazbene umjetnosti, informatike, kemije, likovne umjetnosti, logike, politike i gospodarstva, povijesti, psihologije, sociologije i vjeronauka.
  Ispiti iz stranih jezika u izbornome dijelu državne mature polažu se na višoj razini. Ispiti iz grčkoga i latinskoga jezika te svih ostalih predmeta u izbornome dijelu državne mature nemaju razina. Kod izrade rang-lista za upis na visoka učilišta svi se ispiti izbornoga dijela državne mature ravnopravno boduju.

 •  

Odgovore na pitanja o državnoj maturi potražite na mrežnim stranicama:

PORTAL ZA ŠKOLE

DRŽAVNA MATURA

NACIONALNI CENTAR ZA VANJSKO VREDNOVANJE OBRAZOVANJA

MINISTARSTVO ZNANOSTI,OBRAZOVANJA I ŠPORTA


 

 
Priloženi dokumenti:
 

 

 > Obrazovanje odraslih  > Državna matura
CMS za škole logo
Pomorska škola Bakar / Nautička 14, HR-51222 Bakar / www.ss-pomorska-bakar.skole.hr / info@pomorskabakar.hr
preskoči na navigaciju