preskoči na sadržaj

Pomorska škola Bakar

Promocija monografije "Školski brodovi Pomorske škole Bakar"

Monografija «Školski brodovi Pomorske škole Bakar»

 

             Monografija „Školski brodovi Pomorske škole Bakar“ promovirana je u sklopu proslave stošezdesete obljetnice Pomorske škole Bakar, održane 25. studenoga 2009. u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja, a 26. studenoga je prezentirana i u Gradskoj knjižnici Bakar.

             Autori tekstova su Niko Cvjetković, ml, ujedno i urednik monografije, Luciano Keber, Dinko Zorović, Katja Šepić, i Marijan Burić, zapovjednik školskoga broda «Vila Velebita dva». Recenzenti su prof. dr. sc. Pavao Komadina i dr. sc. Dinko Zorović.

             Osim opisa i povijesti brodova te mnoštva fotografija (oko 200 fotografija od kojih mnoge nisu nikad objavljene), posebna zanimljivost monografije su detaljni nacrti triju školskih brodova (izradili su ih vrsni brodomaketari Luciano Keber i pokojni Milojko Mandić), kao i podaci o mnogobrojnim ferijalnim i znanstvenim putovanjima učinjenim školskim brodovima. Na popisu korištene literature nalazi se više od sedamdeset naslova, a tome se mora pridodati i istraživački rad tijekom kojega se intervjuiralo sudionike putovanja i raznih zbivanja na školskim brodovima i oko njih te korištenje brodskih dnevnika i dokumenata koji se nalaze u arhivu Pomorske škole Bakar.

             U monografiji se kronološkim pristupom, popularno-znanstvenim stilom prikazalo povijest školskih brodova Pomorske škole Bakar; od „Margite“, preko „Vile Velebita“ sve do „Vile Velebita dva“.

            Vjerujemo da će mnogi prepoznati važnost i vrijednost ovoga projekta koji dokazuje da je Hrvatska već dugi niz godina u samome vrhu svjetskoga obrazovanja pomoraca. Iako se o školskim brodovima Pomorske škole Bakar pisalo u mnogo navrata, ova je monografija  prvi pokušaj da se na jednom mjestu sakupe činjenice kako bi (p)ostale dokumentirane, dostupne, usustavljene i nikad zaboravljene.

              U nastavku teksta nalazi se sažetak.

 

 

 

"Školski brodovi Pomorske škole Bakar"

Sažetak

            Tijekom svoje bogate povijesti Pomorska škola Bakar imala je tri školska broda. Prvi školski brod, ujedno i prvi školski brod trgovačke mornarice na Sredozemlju doplovio je u Bakar 1894. godine. Bila je to jahta “Margita”. “Margitom” su poduzimana redovita putovanja tijekom travnja, svibnja, lipnja, rujna i listopada, od subote u podne do ponedjeljka ujutro, na kojima su učenici škole stjecali pomorska znanja i vještine, te izvanredna putovanja koja su imala znanstveno-istraživačko značenje i na kojima su često sudjelovali eminentni znanstvenici i umjetnici.  No  “Margita” je postala premala da zadovolji potrebe sve većeg broja učenika pa je 1908. godine zamijenjena školskim brodom “Vila Velebita”.

            “Vila Velebita” sagrađena je u brodogradilištu Howaldswerke u Kielu. Brod je bio specifičan  po tome što je građen posebno za školsku namjenu čime je zaobiđena dotadašnja praksa da se preuredi i adaptira neki postojeći brod.  “Vilom” su učinjena  mnoga redovna i ferijalna putovanja  Jadranom i Sredozemljem, a pomorske vještine stjecali su mnogi naraštaji učenika Pomorske škole. Od 1922. godine školski brod bio je na raspolaganju i pomorskim školama u Dubrovniku i Kotoru, ali mu je Bakar uvijek ostao matičnom lukom. Za vrijeme Drugoga svjetskog rata Talijani su ga zaplijenili i školski brod  “VilaVelebita”  je kasnije, tijekom rata, potopljen kod Ortone.

            Nakon Drugoga svjetskog rata Pomorska škola nije imala vlastiti brod, već je za obavljanje praktične nastave koristila druge brodove (“Hajduk”, “Jadran”, “Palagruž“).

Godine 1973.  Škola je od Jadrolinije dobila trošni motorni brodić “Kali” koji je vlastitim snagama preuredila i, u spomen na prethodnika nestalog u vihoru rata, krstila imenom “Vila Velebita dva”. Školski brod “Vila Velebita dva” i danas, nakon punih 35 godina, vjerno služi potrebama Pomorske škole Bakar.

 

 

 > O školi  > Knjižnica  > Promocija monografije
CMS za škole logo
Pomorska škola Bakar / Nautička 14, HR-51222 Bakar / www.ss-pomorska-bakar.skole.hr / info@pomorskabakar.hr
preskoči na navigaciju