preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Novouređena čitaonica školske knjižnice

 

Novouređena čitaonica školske knjižnice
 
 
Knjižnica Pomorske škole Bakar posjeduje vrijednu, rijetku i specifičnu građu; knjižni fond školske knjižnice broji oko 23.000 knjiga od kojih 15.000 čini stari fond, a najstarija knjiga datira u davnu 1674. godinu. Knjižnica posjeduje i zbirku starih hrvatskih izdanja (starijih od 1900. godine) te vrlo vrijedne primjerke Izvješća škole (od 1882.-1939. godine) koji posjeduju jedinstvene podatke vezane uz Bakar i Pomorsku školu.
 
S obzirom na vrijednost fonda te činjenicu da su prostorije knjižnice bile zapuštene, bilo je neophodno sačuvati knjižni fond, a preduvjet za očuvanje fonda knjižnice bilo je njeno potpuno uređenje. Priprema za taj zahvat trajala je gotovo godinu dana; uz znatnu pomoć Grada Bakra, koji je prepoznao važnost knjižnice Pomorske škole, prikupljena su sredstva za njeno uređenje.
Prikupljanju financijskih sredstava prethodilo je pomno planiranje. Knjižnica je premjerena te je, uzimajući u obzir Standarde propisane od Ministarstva 2000. godine, izrađen idejni projekt nove školske čitaonice.
Tijekom lipnja i srpnja 2008. godine cijeli je knjižni inventar sklonjen iz knjižnice kako bi se mogli obaviti svi potrebni obrtnički radovi (električarski, ličilački, parketarski, bravarski). Koncem kolovoza dopremljen je i posložen novi namještaj, nakon čega su knjige vraćene u knjižnicu i posložene po novim policama.
 
Na Europski Dan jezika, 26. rujna 2008. zvanično je otvorena, obnovljena, školska knjižnica. Otvorenju su prisustvovali predstavnici Grada Bakra, PGŽ-a, ravnatelj i djelatnici Pomorske škole, prijatelji Pomorske škole, maturanti brodostrojarskog odsjeka te bivše knjižničarke Pomorske škole, Gabrijela Polović i Dolores Paro-Mikeli. Prigodom otvorenja, u suradnji s profesoricom Janom Golob i učenicima 4. razreda Tehničara za brodostrojarstvo, predstavljena je novoformirana zbirka knjiga na engleskome jeziku, a u suradnji s profesoricom Katjom Šepić postavljena je retrospektivna izložba «Izložbe i radionice u knjižnici» . 
 
Svojim su govorima otvorenje uveličali ravnatelj Pomorske škole, Gordan Papeš, gradonačelnik Grada Bakra, Tomislav Klarić, pročelnica odjela za obrazovanje, kulturu i sport PGŽ-a, Jasna Blažević te su naglasili dobru suradnju Pomorske škole, osnivača i lokalne samouprave. Bivša knjižničarka Pomorske škole, Gabrijela Polović govorila je o povijesti knjižnice Pomorske škole, a knjižničar Niko Cvjetković o njenoj sadašnjosti i budućnosti te potrebi da knjižnica ide ukorak s vremenom i razvojem novih tehnologija, a sve kako bi korisnici knjižnice dobili zadovoljavajuću uslugu.
 
 
 
N.C.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 Faze rada1.JPG
 Faze rada2.JPG
 Faze rada3.JPG
 Otvorenje1.JPG
 Otvorenje2.JPG
 Otvorenje3.JPG
 Otvorenje4.JPG
 Otvorenje5.JPG
 Otvorenje6.JPG
preskoči na navigaciju