preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Monografija "Školski brodova Pomorske škole Bakar"

 

Projekt: Monografija «Školski brodovi Pomorske škole Bakar»
 
S obzirom na činjenicu da je 2008. godine Pomorska škola Bakar slavila stogodišnjicu dolaska školskoga broda «Vila Velebita» u Bakar (bilo je to 8. listopada 1908. godine), a ove, 2009. godine 160 godina postojanja (Pomorska škola Bakar osnovana je 1849. godine), planira se tiskanje monografije školskih brodova Pomorske škole Bakar.
 
Autori tekstova su Niko Cvjetković, prof., ujedno i urednik monografije, kap. Luciano Keber, dr.sc. Dinko Zorović, Katja Šepić, prof. i kap. Marijan Burić, zapovjednik školskoga broda «Vila Velebita dva».
 
Osim opisa i povijesti brodova te mnoštva fotografija (oko 130 fotografija od kojih mnoge nisu nikad objavljene), posebna zanimljivost monografije su detaljni nacrti triju školskih brodova (izradili su ih vrsni brodomaketari kap. Luciano Keber i pokojni Milojko Mandić), kao i podaci o mnogobrojnim ferijalnim i znanstvenim putovanjima učinjenim školskim brodovima. Na popisu korištene literature nalazi se više od sedamdeset naslova, a tome se mora pridodati i istraživački rad tijekom kojega se intervjuiralo sudionike putovanja i raznih zbivanja na školskim brodovima i oko njih te korištenje brodskih dnevnika i dokumenata koji se nalaze u arhivu Pomorske škole Bakar.
 
Vjerujemo da će mnogi prepoznati važnost i vrijednost ovoga projekta koji dokazuje da je Hrvatska već dugi niz godina u samome vrhu svjetskoga obrazovanja pomoraca. Iako se o školskim brodovima Pomorske škole Bakar pisalo u mnogo navrata, ova je monografija  prvi pokušaj da se na jednom mjestu sakupe činjenice kako bi (p)ostale dokumentirane, dostupne, usustavljene i nikad zaboravljene.
 
Ovim putem pozivamo sve osobe koje imaju dokumente, fotografije ili informacije vezane za bilo koji od školskih brodova Pomorske škole Bakar da nas kontaktiraju na mail adresu knjižnice ili na adresu niko.cvjetkovic@skole.hr.
 
N.C.


 Vila.jpg
 Vila u Bakru.JPG
 Vila Velebita Dva.jpg
preskoči na navigaciju