preskoči na sadržaj

Pomorska škola Bakar

Pismo za učenike i roditelje

Školovanje za pomorska zanimanja

u Pomorskoj školi Bakar

 

 

 

Poštovani učenici i roditelji,

 

dobrodošli na internetske stranice Pomorske škole Bakar!

 

Dopustite da vam predstavimo pomorska zanimanja i Pomorsku školu Bakar, u kojoj se učenici mogu školovati za pomorskog nautičara i tehničara za brodostrojarstvo.

 

U našu školu upisuju se učenici i učenice željni novih iskustava, koji vole putovanja, daleke i egzotične destinacije te oni koji se uz to žele potvrditi u časničkim zvanjima. Ukoliko želite raditi uzbudljiv, zanimljiv i odgovoran, ali i vrlo dobro plaćen posao, ovo je sigurno škola za vas.

Pomorska zanimanja omogućuju mladim ljudima ostanak u njihovom zavičaju, odnosno da „žive kod kuće, a zarađuju u inozemstvu“. Većina današnjih pomoraca provodi dva do tri mjeseca na brodu te isto toliko kod kuće. Pomorci su osobe natprosječnih primanja – časnici zarađuju nekoliko tisuća eura mjesečno, a primanja im mogu narasti i preko 10.000 eura. Stoga pomorci kao dobrostojeći ljudi unapređivanjem svog vlastitog stanovanja i življenja unapređuju i svoj kraj.

 

U Pomorsku školu Bakar, najstariju strukovnu školu u Hrvatskoj, dolaze se školovati učenici iz raznih dijelova Hrvatske, pa tako i iz vašeg kraja. Mladi iz primorskih krajeva često se odlučuju školovati za pomorska zanimanja, što je i očekivano, ali ni mladi s kontinenta ne zaostaju. Tome u prilog govori i činjenica da većina pomorskih časnika na svijetu dolazi upravo iz kontinentalnih krajeva.

 

Škola posjeduje školski brod “Vilu Velebita dva”, na kojem se tijekom godine odvija dio praktične nastave. Imamo specijalizirane učionice u kojima učenici stječu znanja i praksu na najsuvremenijim međunarodno priznatim brodskim simulatorima. Naši učenici dobivaju svjedodžbe koje su važeće u cijelom svijetu (bez potrebe nostrifikacije), kao i sve ostale potrebne potvrdnice (brevete) koje omogućavaju izravno zapošljavanje u pomorskim kompanijama diljem svijeta.

 

U sklopu Pomorske škole djeluje i učenički dom u kojem imaju smještaj učenici koji nisu iz okolice Rijeke ili Bakra. U domu su osigurana tri obroka dnevno, topla voda, centralno grijanje, stručni nadzor i zaštita odgajatelja koji učenicima pomažu da se snađu i vode ih četiri godine školovanja do uspjeha. Tijekom slobodnog vremena učenici se mogu baviti raznim sportskim ili kreativnim aktivnostima, a vikendom mogu odlaziti kući.

 

Istaknimo i to da ukoliko se upišete u našu školu možete se natjecati za stipendiju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u iznosu od 800 kn mjesečno koja se dodjeljuje najuspješnijim učenicima, a koja se isplaćuje čitavu godinu (dakle, i tijekom ljetnih praznika!).

 

Po završetku ove škole i nakon položene državne mature, svi naši učenici koji odluče svoje školovanje nastaviti na Pomorskom fakultetu u Rijeci dobivaju dodatne bodove za nastavak školovanja u istom smjeru.

 

U nastavku pogledajte promotivni video koji su napravili naši učenici te pročitajte detaljne informacije o potrebama i uvjetima upisa u našu školu.

O svemu ostalome možete se informirati na telefon 051 761 211 (Škola) ili 051 761 511 (Dom) ili na e-mail info@pomorskabakar.hr, a možete i osobno sa svojim roditeljima doći u našu školu i učenički dom uz prethodnu najavu i dogovor.

 

 

 

 

 

 

 

 > Upisi u 1. razred  > Pismo
CMS za škole logo
Pomorska škola Bakar / Nautička 14, HR-51222 Bakar / www.ss-pomorska-bakar.skole.hr / info@pomorskabakar.hr
preskoči na navigaciju